Liever provincie dan Noordelijk waterschap
Lagere Lasten Burger kiest voor een samenwerking met de provincie boven een noordelijk waterschap. Het versterkt een integraal beleid op gebied van het waterbeheer in Fryslân. Voor de zuiveringszaken moeten de gemeenten de rioleringszaken overdoen aan de provincie. De worsteling die gemeenten hebben met een gemeentelijke rioleringsplannen, de moeizame overlegstructuren en versnippering in de uitvoering geven wel aan dat het anders moet. Wij zijn er niet eens met VNG dat riool- en zuiveringszaken bij een gemeente horen. Relatie met Ruimtelijke Ordening is maar zeer beperkt. Het waterspoor horen wij al vijftien jaar. Wil men een goed waterspoor neer leggen dan is een concentratie in een hand van zuivering, riolering, waterkwaliteitsbeheer nodig en dan ligt een combinatie waterschap provincie voor de hand. Voor de waterkwantiteit kan het juist afstemmen dan veel beter. Nu is het teveel schaken op twee borden. Staten en Bestuur van wetterskip doen naar gelegenheid, zin en nut samen of apart. Ik noem het samenwerken binnen het WHP en WBP. Gezamenlijke documenten, fasering, maar een aparte tour de fryslân van de staten waar statenleden voor de vuist weg de vraagstukken van het wetterskip oplosten, aparte hoorzittingen voor de commissies. Hoezo coördinatie.
De trits: beleid, vertalen, doen in de interactie van provinsje en wetterskip wordt dan één’van aanpakken binnen één organisatie. Drie wordt één. Onderlinge verrekeningen (muskusrattenvangers, co-financieringstrajecten in de landinrichting , en bijvoorbeeld toevoer en capaciteit Hooglandgemaal) en controles kunnen vervallen. Er komt geografisch eenheid van beleid. Met de provincie moet een "shared service center" worden opgericht, waarin de ambtelijke diensten van beide organisaties kunnen worden ondergebracht. Hierdoor kunnen de overhead kosten worden verlaagd. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld gezamenlijke personeels- en salarisadministratie, gezamenlijke administratie, gezamenlijke inkoop, gezamenlijk onderhoud en invulling van de websites/ICT. Vertrek van diensten uit Fryslân zoals al met de belastingen is gebeurd met het instellen van het Hefpunt heeft geen voorkeur van LAGERE LASTEN BURGER. Kennis en carrièremogelijkheden verdwijnen uit Fryslân, terwijl de service vermindert. Eigen taal kan niet meer als communicatiemiddel gebruikt worden. De samenwerking moet eerst in Fryslân gezocht worden. Dat versterkt de provinciale economie.
Er zijn ook gevaren: te weinig aandacht, onvoldoende kennis van de bestuurders voor het gebied, het gebruiken van de geldstromen bedoeld voor zuivering/riolering en waterkwantiteit voor andere zaken. De provincie kan er ook wat mee. Maar zuinigheid is te leren. Helemaal mis is als ook de provincies verdwijnen in het geweld van de rijksbezuiningen. Dan is opnieuw een oriëntatie op zijn plaats.
Heel simpel gezegd: Wij moeten de provinsje een bod doen dat zij niet kunnen weigeren.